Novosti

Bliži se 57. kolonija „Ostrožac“

Bliži se 57. kolonija „Ostrožac“

Dragi ljubitelji umjetnosti, pripremite se za jedno nezaboravno iskustvo. Od 01. do 09. juna 2024. godine Oštrožac će ponovno postati epicentar kreativnosti, gdje će se talentirani skulptori iz BiH i regiona okupiti kako bi stvarali „čuda“ od kamena.
Očekujte da ćete biti svjedoci izvanrednih umjetničkih procesa, razmjene ideja i inspiracije koje će rezultirati remek djelima trajno nastanjenim u Parku skulptura pod vedrim nebom.
Dio ovogodišnje Kolonije jesu i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva Aiša Kečo, Kenan Mujagić, Rebeka Matičević, Samina Trako i Romeu Delmar (student iz Portugala). S njima dolaze i profesor Samir Sućeska, kao i akademski kipar Adis Fejzić.
Kako smo navikli i prethodnih godina, u Koloniju uvodimo dodatne sadržaje koji obogaćuju program manifestacije. Ovog puta radimo izložbu „Kamen i umjetnost: Historija kiparske kolonije na Ostrošcu“, u saradnji sa Muzejem USK. Izložba će biti otvorena 03. juna 2024. godine, u 12:00 h.
Narednog dana, u utorak, organiziramo mini radionicu izrade salonskih skulptura od terakote, za učenike osnovnih škola. Radionicu će voditi osnivač i dugogodišnji učesnik Kolonije profesor Ismet Kasumović.

Podijeli: