Novosti

Promocija knjige „Majka Hatidža“

Promocija knjige „Majka Hatidža“

 

JU „Centar za kulturu i turizam“ Cazin organizira promociju knjige „Majka Hatidža“ autorice Esnefe Smajlović – Muhić u srijedu, 05.10.2022. godine. Radi se o djelu koje prikazuje život, patnju i stradanje srebreničke majke Hatidže Mehmedović. Hronološki su poredani važni događaji i datumi sa posebnim osvrtom na stradanja Bošnjaka u Srebrenici i genocid u BiH koji je obilježio kraj 20. stoljeća.

 

Autorica je rođena u Srebrenici 26. 02. 1973.-e godine. U martu 1993. godine s ranjenim mužem  prebačena je helikopterom iz Srebrenice za Tuzlu gdje ostaje da živi do danas. Diplomirala je ekonomiju smjer Menadžment računovodstva i revizije. Završila je sve potrebne edukacije iz računovodstva. Trenutno je student Filozofskog fakulteta na odsjeku za Bosanski jezik i književnost u Tuzli. Spisateljskim radom počinje se baviti od 2017. godine. Počasni je član  internacionalnog tima Instututa za istraživanje genocida u Kanadi.

 

Knjiga priča priču o genocidu u Srebrenici, udruživanju majki nakon završetka rata, traženju nestalih po masovnim grobnicama, izgradnji Memorijalnog centra Potočari, procesuiranju ratnih zločinaca, povratku u Srebrenicu, svakodnevom životu nakon patnji i stradanja, a sve kroz prizmu života majke Hatidže, koja je preminula 2018. godine.

Recenzenti knjige su Mustafa Cerić, Ferid Muhić, Emir Ramić, Adib Đozić i Fadila Memišević.

Ulogu promotora knjige preuzeo je Nedim Sedić.

Promocija će biti održana u velikoj sali CKT sa početkom u 19:00 h.

Podijeli: